Κάντε σπιτική πίτσα!

Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις οικογένειες οι πίτσες αποτελούν βασική τροφή κυρίως… του σαββατοκύριακου και των παιδιών! Δεν θα ήταν όμως προτιμότερο να τις ετοιμάζει η μαμά της οικογένειας; Έτσι θα είναι όλοι σίγουροι για την ποιότητα των υλικών που φτιάχνονται.

Εδώ θα πούμε πώς να ετοιμάσετε τη ζύμη μιας πίτσας και τη σάλτσα της. Άλλωστε όλα τα άλλα είναι θέμα γούστου! Βάλτε πάνω σε αυτά, ό,τι υλικό εσείς προτιμάτε και κάντε την πίτσα σας μοναδική.

Υλικά για ζύμη πίτσας 30 εκατοστών
175 γρ λευκό αλεύρι (1 ½ κούπα) κοσκινισμένο
¼ από ένα κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι αποξηραμένη μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
2/3 κούπας ζεστό νερό (χλιαρό) –όχι παραπάνω- 

Ανακατέψτε σε μεγάλο μπολ το αλάτι με το αλεύρι και τη μαγιά. Κάντε μια τρυπούλα στο κέντρο και ρίχτε το λάδι και σταδιακά το ζεστό νερό. Η ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται αποκλειστικά από το αλεύρι και τη σκληρότητά του. Το ζυμάρι, αφού το πλάσετε για περίπου 10 λεπτά επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, πρέπει να είναι εύπλαστο, λείο και ελαστικό.

Τοποθετήστε τη ζύμη πάλι σε καθαρό μπολ, σκεπάστε τη με μια διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος περίπου για 1 ώρα, έως ότου δηλαδή διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν πλέον έχει φουσκώσει, γυρίστε τη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ξανά για 2-3 λεπτά. Ανοίξτε τη ζύμη, πιέζοντας προς τα πάνω τις άκρες της ώστε να δημιουργήσετε ένα στεφάνι πριν τοποθετήσετε τα υλικά.

Εάν θέλετε να είναι η ζύμη σας πιο αφράτη, αυξήστε την ποσότητα του αλευριού στα 225 γρ (2 κούπες), το αλάτι στο ½ κουταλάκι και βάλτε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Υλικά για τη σάλτσα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 λειωμένη σκελίδα σκόρδου
400 γρ ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι ρίγανη τριμμένη και ξερή
1 κουταλάκι βασιλικό τριμμένο και ξερό
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τσιγαρίστε ελαφρά και ρίξτε την κονσέρβα ντομάτας, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Αφήστε τα να πάρουν όλα μαζί μια βράση και χαμηλώστε τη φωτιά. Σιγοβράστε μέχρι η σάλτσα να πάρει μια πηχτή όψη. Αφήστε να κρυώσει και απλώστε τη πάνω στη ζύμη σας.

Για να ολοκληρώσετε την πίτσα σας, απλώστε πάνω από τη σάλτσα που θα ρίξετε στη ζύμη, τα υλικά της αρεσκείας σας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 15-20 λεπτά περίπου. Δηλαδή τόσο ώστε να είναι ψημένη και τραγανή η ζύμη της πίτσας.

Καλή επιτυχία.